10 rouwverwerking tips

 

Wanneer er intens verdriet is bij verlies en rouwen zijn we heel vaak niet meer ons zelf. 

We lijken verloren. We gaan ons anders uiten. Boosheid wordt vaak verward met verdriet. We zijn vaak boos uit onmacht, het gaat niet perse over macht. Een situatie die we niet kunnen veranderen.

Nu tijdens Kerstmis worden we er nog meer mee geconfronteerd. Het leven gaat verder voor velen. Je kan je heel alleen voelen.

Het is moeilijk te verwoorden. Dat maakt ook zo moeilijk voor de andere om het te begrijpen.

Toch sluit je niet af voor je gevoelens, laat ze er zijn. Toon ze, praat er over.

10 rouwverwerking tips die je er boven op kunnen helpen.

1-     Huilen

Huilen... iedereen huilt wel eens, vooral als je een belangrijk persoon in je leven verliest is het meer dan normaal dat je huilt. Tranen zorgen ervoor dat je je een beetje verlicht en vrij voelt. Krop je gevoelens en emoties dus vooral tijdens de rouwperiode niet op en laat je tranen de vrije loop. Behalve de ontspannende werking heeft huilen ook een andere functie. Huilen is voor anderen vaak een signaal dat iemand hulp en warmte nodig heeft. Hoewel je het wellicht niet zo bedoelt zal je dus ook eerder hulp van anderen ontvangen zodra ze zien dat je verdrietig bent.

2-      Rust

Rouwen kan veel energie van je vragen. Het is begrijpelijk dat je het erg zwaar hebt, je bent immers iemand verloren waar je veel van houdt. Maar vergeet ook niet om aan je eigen welzijn en gezondheid te denken! Zorg ervoor dat je genoeg rust krijgt, zodat je lichaam en je geest even kunnen ontspannen. Als dit in de avond niet lukt, omdat je steeds aan hem of haar moet denken, is het een idee om midden op de dag even een rustmoment voor jezelf te pakken.

3-     Praten

Praten met anderen kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met rouwverwerking tips. Praat met je familie of vrienden over de overleden dierbare. Vertel over de leukste momenten die je met hem of haar had of wat je het meest mist. Als je dit niet met je vrienden of familie wilt doen is het ook een idee om even het internet te doorzoeken. Er zijn namelijk online groepen en forums waarbij je met mensen kan praten die het ook moeilijk hebben met rouwverwerking.

4-    Afleiding

Probeer je gedachten op wat anders te richten. Pak een oude hobby op of probeer juist wat nieuws. Het belangrijkste is dat je iets doet wat je echt leuk vindt. Een bepaalde sport of misschien vind je wel plezier in schrijven of schilderen. Een leuk boek lezen.

5-      Muziek

Iedereen luistert wel eens naar muziek, op vrolijke momenten maar ook op momenten van verdriet. Je zou denken dat het luisteren naar droevige muziek je juist nog verdrietiger zou maken, maar dit is niet altijd zo. Het luisteren naar droevige muziek kan juist goed zijn in de rouwperiode. Het is namelijk zo dat de songteksten vaak zo goed passen bij je huidige situatie en gevoelens dat het helpt bij het verwerkingsproces en het accepteren van je emoties. Je krijgt hierdoor tevens het gevoel dat je niet de enige bent. Natuurlijk kan vrolijke muziek je óók helpen om juist even niet aan verdrietige dingen te denken.

6-     Neem alle tijd

In het begin is het vaak het zwaarst, je weet nog niet hoe je met het verlies moet omgaan en hoe het nu verder moet. Je hebt het gevoel dat de pijn en het verdriet voor altijd zo sterk zullen blijven. Maar naarmate de tijd verstrijkt, hoe beter je hiermee leert omgaan. Natuurlijk, het verdriet zal er voor altijd zijn, maar het leven gaat immers door. Jij bepaalt wel zelf het tempo. Vergeet niet dat iedereen op zijn eigen manier rouwt en dat rouwen geen eindpunt kent.

7-     Sluit jezelf niet te veel af

Natuurlijk wil je soms juist even tijd voor jezelf hebben om te rouwen, maar pas op dat je dit niet teveel alleen gaat doen. Blijf in contact met je vrienden en familie, want zij kunnen jou ook helpen in deze zware periode. Zij kunnen een luisterend oor bieden, helpen waar nodig en ze kunnen je helpen met de juiste afleiding vinden. Op deze manier krijg je niet het gevoel dat je er alleen voor staat. Warmte van de mensen om je heen kan je namelijk juist helpen.

8-     Wees niet bang om hulp te vragen

Een van de belangrijkste rouwverwerking tips is dat je anderen laat weten hoe je je voelt en of je ergens hulp bij nodig hebt. Je omgeving vindt het namelijk vaak moeilijk om in te schatten waar je behoefte aan hebt. Ze willen je graag helpen met het verwerken van jouw verlies, maar weten niet altijd hoe en wanneer. Dus laat zelf weten of je mensen nodig hebt of wanneer je juist liever met rust gelaten wilt worden.

9-     Professionele begeleiding

Heb je al deze tips al eens uitgeprobeerd en heb je het gevoel dat het nauwelijks tot niet heeft geholpen? Dan kun je misschien overwegen om een stapje verder te gaan en contact opnemen met een professionele rouwbegeleiding. Een rouwbegeleider helpt je om het verlies te verwerken, zodat je jouw leven langzamerhand weer kan oppakken. Natuurlijk zal het verdriet niet volledig verdwijnen, maar je leert er wel beter mee om te gaan.

10-  Realiseren en accepteren

Uiteindelijk is het toch belangrijk dat je realiseert dat rouw om een overleden dierbare altijd in je leven zal blijven. Het wordt natuurlijk steeds minder, maar helemaal weg gaan zal het niet. Het gemis van die persoon zal voor altijd bestaan. Daarom is het van belang dat je de mooie momenten die jullie samen hebben gehad ook voor altijd blijft koesteren.

Heel veel moed, liefde, licht en kracht in deze periode en alle andere momenten.

Els



Reacties

Populaire posts van deze blog